Huidige honden

Skunck

Coco

luchtfoto 2000

Melkveebedrijf

Ja de koe weer in de weide!

Dit jaar zijn op dinsdag 10 april de koeien weer in de weide gegaan. Wat een mooi gezicht en heerlijk geluid! Stoolos Dika is met een actie camera naar buiten gegaan om de eerste weidegang dit jaar vast te leggen vanuit de perspectief van een koe. Via deze knop het artikel uit de Tubantia 13-4-2018

Algemene informatie

Op het bedrijf worden 115 roodbonte HF melkkoeien gehouden. Hierbij hebben we 120 stuks vrouwelijk jongvee. We beschikken over 60 ha zandgrond. De gemiddelde melkproductie van de koeien is 8900 kg melk met 4,60% vet en 3,50% eiwit.

A2A2 melk

Sinds een tijdje werken we er naar toe om onze koeien A2A2 melk te laten produceren. Hieronder een korte uitleg over, wat is nu A2A2 melk. In Nieuw-Zeeland is het geen wereldnieuws meer, maar voor veel mensen in Nederland waarschijnlijk wel. Een koemelk die ook mensen met een koemelk allergie kunnen drinken, zonder toevoegingen of speciale aanpassingen. Hoe? Het antwoord zit in de genen van de koe. Begin jaren tachtig is in Nieuw-Zeeland een onderzoek gestart naar hoe het kwam dat steeds meer mensen last kregen van een melk allergie. Uit het onderzoek kwam naar voren dat niet alle melk dezelfde eigenschappen bevat. Integendeel. En dit verschil komt door een gen dat de koe bezit; er zijn koeien die hebben het A1A1-gen, maar ook het A1A2- en A2A2-gen zijn mogelijk. Peptide: Bij de afbraak van melk met het A1A1- en A1A2-gen in het menselijk lichaam komt een lichaamsvreemde stof vrij, Peptide. Deze stof zorgt ervoor dat je een allergische reactie op melk kunt krijgen. Bij de ene persoon uit zich dit in melk intolerantie, maar ook Diabetes en botontkalking worden er soms al mee in verband gebracht. Het Nieuw-Zeelandse onderzoek wees uit dat bij de afbraak van de eiwitten in de A2A2-melk er geen Peptide in het menselijk lichaam vrijkomt. Om te bepalen welk gen een koe heeft dien je een haarmonster te laten onderzoeken.

De gebouwen en opfok

Op de foto hiernaast ziet u een overzichtsfoto van het bedrijf. Deze is genomen in januari 2016. De bovenstaande afbeelding is ook een overzichtsfoto, genomen in 2000. Het eerste is de ligboxenstal (linker gebouw). Hierin staan de melkkoeien, en is ook de melkstal. Ook is er een strohok aanwezig, waarin de koeien afkalven. En een kalverafdeling waar de kalfjes de eerste dagen na de geboorte verblijven. Wanneer de kalfjes 10 tot 14 dagen oud zijn, hebben ze een beetje weerstand op kunnen bouwen, en gaan ze naar het strohok, in de oude ligboxenstal (rechter gebouw). Er zijn twee strohokken voor de jongste kalveren, één is voor de vaarskalfjes en de ander is voor de stierkalfjes. Van het strohok, worden de kalveren verplaatst naar de jongveestal, waar ze op roosters en ligboxen verblijven (middelste gebouw). Als de kalveren ongeveer een half jaar oud zijn, gaan ze naar de oude ligboxenstal (rechter gebouw). Nu worden ze een pink genoemd. De pinken gaan 6 weken voordat ze moeten kalven naar de ligboxenstal van de melkkoeien, zodat ze aan deze stal en de koeien kunnen wennen en rustig kunnen afkalven.

De fokkerij

We werken graag met een sterke en gezonde veestapel. Hierbij is het van belang dat de koeien niet snel ziek worden. Dit proberen we door, naast een goede opfok en goed op de koeien te letten, de fokkerij. Bij fokkerij kijk je naar de combinatie van de stier en de koe. Waar wij op letten bij het zoeken van een geschikte stier, zijn de gezondheidskenmerken, A2A2 en het exterieur. We houden namelijk ook van mooie koeien. Hierdoor nemen we ook deel aan een aantal veekeuringen, waaronder Fokveedag Markelo. Hiernaast is een foto te zien van onze bedrijfsgroep, welke we hebben voorgebracht in 2014.
NRM 2014 Overzichtsfoto 2016 bedrijfsgroep 2014 Melkveebedrijf Heilersig
© Melkveebedrijf door Emmy Heilersig, 9-3-2021
luchtfoto 2000
Overzichtsfoto 2016.
Bedrijfsgroep fokveeshow Lochem 2018
Voergang 2016
De Savard dochter op de NRM 2014.
2 x 13 stands 60 graden
De 2x13 melkstal.
Tubantia Tubantia